Camden House

Read

Read Read

An early victorian property situated within the Camden Square conservation area. The brief was for a modest lower ground floor rear extension which wraps around the flank elevation encompassing the existing side passageway, providing a new secondary entrance to the house. 

The new lower ground floor has been ‘dug out’ to a new reduced level to achieve a much more geneous open plan volume. Extended outward to the rear with full-height glazed screens to the garden and side aspects, with a further glazed rooflight above. A TV snug has been located to the front of the floorplate, the kitchen sits centrally with a dining area to the rear.

Formal reception rooms to the upper ground floor have been faithfully restored. A new master bedroom suite has been created on the first floor with a dressing area and two small accompanying shower rooms.

Internally all floor finishes to the lower ground floor are in polished concrete, with a simple monochromic palette to the kitchen carcases, worktops and all wall surfaces.  

Externally the new extension is predominantly glazed, built off a concrete plinth and clad in corten steel. The corten cladding creating a harmonious counterpoint to the london stock brickwork of the original house.

Camden NW1

Completed 2019

Contract duration 51 weeks

Extension, Conservation, Basement